Kakva je vaša koža?


Postoji 5 osnovnih tipova kože, masna, normalna, osetljiva, suva i oštećena. Tip vaše kože je određen količinom masnoće koji vaša koža proizvodi. Geni, ishrana, stres, hormoni, lekovi pa čak i preparati za negu kože određuju kakva će vam biti koža.

Po Roni Berg, možete na jednostavan način otkriti kakva je vaša koža. A evo kako. Operite lice, osušite ga, a zatim uzmite papirnu maramicu i pritisnite na razne delove lica. Ako vam je koža masna, papir će se zalepiti pokupiće masnaću i biće providan. Ako se papir ne lepi ili se ne pojave masne tačkice na njemu, najverovatnije imate suvu kožu. Ako se lepi samo za čelo, nos i bradu onda imate normalnu kožu. Najveći broj žena ima normalnu kožu.

Pogledajte 5 osnovnih tipova kože i njihove karakteristike

Masna koža

Masna koža se sija, naročito od čela pa duž nosa do brade. Osobe sa mansom kožom imaju proširene pore pa im je lice podložnije za stvaranje mitisera zbog žlezdi koje stvaraju masnoću. Dobra stvar kod masne kože je da ona sporije stari od suve kože jer masnoća čini kožu zategnutijom i sprečava pojavu bora. Mnoge mlade žene imaju masnu kožu ali sa godinama ona postaje suvlja.

Da bi ste negovali kožu kako treba, koristite sredstvo za čišćenje lica koje je specijalno napravljeno za masnu kožu pre nego što legnete. Radite piling dva puta nedeljno i koristite kreme koje su bez ulja. Što se tiče rumenila i bronzera, koristite one koje dolaze u obliku pudera a ne tečne. Podloge takođe neka budu bez ulja.

Normalna koža

Većina žena ima normalu kožu. To znači da možete imati malo masniji deo od čela pa duž nosa do brade, a malo suvlje obraze. Ovaj tip kože ima pore srednje veličine, glatku i jednaku teksturu, dobru cirkulaciju i zdravu boju.

Da bi ste negovali kožu, moraćete da obratite pažnju na masnije delove lica, koje ćete negovati drugačije od suvih delova. Koristite sredstvo za masnu kožu na tim delovima, ali tek kada operete lice. Radite piling dva puta nedeljno, i koristite jaču kremu na suvim delovima lica.

Suva koža

Suva koža je zategnuta, naročito posle čišćenja. Ima tendenciju za stvaranje sitnih bora, ljušti se i crvenkasta je na pojedinim mestima.

Suva koža zahteva specijalnu negu. Koristite jače sredstvo za čišćenje i hidratantne kreme. Radite piling jednom nedeljno, a možete i staviti prajmere pre podloge da bi koža dobila volumen. Ako živite u hladnijoj sredini gde se veći deo godine greje, ili tokom zime, ne bi bilo loše da imate ovlaživač vazduha koji će sprečiti sušenje kože.

Osetljiva koža

Osetljiva koža je tanka, sa malim porama. Ako vam se koža lako upali od sunca, nekih kozmetičkih proizvoda i ako vam je koža crvenkasta, najverovatnije imate osetljivu kožu.

Nalaženje pravih sredsatva za čišćenje i hidriranje vaše kože može biti nezgodno. Dobra vest je da mnoge poznate firme imaju proizvode specijalno namenjene za osetljivu kožu. Tražite blage proizvode bez mirisa.

Starija ili oštećena koža

I ova koža je takođe zategnuta sa vidljivim borama, neujednačene boje i teksture, sa ispucalim kapilarima.

Da bi ste negovali oštećenu kožu, koristite hidratantne kreme koje će dati volumen vašem licu. A ako vas bore oko očiju nerviraju i želite da ih se rešite, kliknite ovde.

Pronađite još saveta za negu kože ovde.

Нема коментара:

Постави коментар